Dutch

Aruba, curacao and bonaire

De abc-eilanden bestaan uit arubabonaire en curaçao en behoren tot de benedenwindse eilanden van de kleine antillen. De eilanden worden daarom ook vaak als benedenwindse eilanden aangeduid.

Aruba, bonaire en curaçao liggen voor de kust van venezuela. Aruba en curaçao behoren tot  het koninkrijk der nederlanden. De omgangstaal op de abc-eilanden is papiaments en nederlands wordt ook wel gesproken door een kleine groep van de bevolking.

De eilanden liggen op een rijtje ten noorden voor de kust van Venezuela, in een semi-aride klimaat strook, die ze ook met colombia en venezuela delen. Met andere woorden, de eilanden zijn zon overgoten en met hun mooie stranden, aparte vegetatie en interessante cultuur een bijzondere combinatie en een enorme trekpleister voor de toeristen. Aan de vegetatie te zien gaat het veelal om planten die zich aan de droogte hebben aangepast. De zee, is tropisch kwa temperatuur en heeft ook mooie koraal stroken langs de kusten van de eilanden.

De bevolking van Curacao en Bonaire is grotendeels van afrikaanse oorsprong, door de slavenhandel die er in het verleden gedreven is, maar toch is er ook een groot deel die gemengd is met van alles en nogwat. Er wonen ook nog tamelijk wat nederlanders op de eilanden. De oorspronkelijke bewoners van de pre-koloniale tijd, de caiquetio arowakken is er op die twee eilanden, curacao en bonaire weing van terug te zien, terwijl op aruba het nog duidelijk in de bevolking te zien is.

De taal die dagelijks het meest gebruik wordt op de eilanden is papiaments, met kleine onderlinge verschillen tussen de eilanden. De mensen van de eilanden kunnen elkaar zonder problemen verstaan. Het nederlands wordt er ook nog aardig wat gesproken. De meeste mensen kunnen  ook goed spaaans en engels.

De caribbische zee omringt ons alle drie. We zijn alledrie de eilanden verbonden met een gezamelijke taal en geschiedenis. Deze verbondenheid kunnen we goed gebruiken bij het konserveren van onze natuur. We willen als conserverings groep de educatieve middelen verschaffen om jongeren te kunnen betrekken en informeren over de ecosystemen om hun heen en het belang van het conserveren ervan te kunnen bijbrengen. Tekst: brian sprock

 

 

Download Mangrove Chapter
Download Sea Turtle info